Last ned som PDF

51 sider

4.69 MB

Forsiden av dokumentet Biologisk mangfold Hengsvann skyte- og øvingsfelt Kongsberg kommune, Buskerud Notodden kommune, Telemark :

Kartlegging

Biologisk mangfold Hengsvann skyte- og øvingsfelt Kongsberg kommune, Buskerud Notodden kommune, Telemark : BM-rapport nr 30-2003

Det er gjennomført kartlegging av biologisk mangfold i Hengsvann skyte- og øvingsfelt i 2003. Kartleggingen er en del av oppfølgingen av både Forsvarets sektorhandlingsplan for biologisk mangfold, som er kapittel 5 i Stortingsmelding nr. 42 (2000-2001) om biologisk mangfold, og Forsvarets handlingsplan for miljøvern (2002). Arbeidet skal danne grunnlag for en framtidig bærekraftig forvaltning av biologisk mangfold i skyte- og øvingsfeltet. Kartleggingen bygger på metodikk i håndbøker fra Direktoratet for naturforvaltning. Følgende tema er kartlagt: naturtyper, ferskvannslokaliteter, viltområder og rødlistearter. Disse temaene blir også vurdert samlet ved en sammenveiing slik at de viktigste områdene for biologisk mangfold identifiseres. Forsvarsbygg har utarbeidet en kravspesifikasjon som gir nærmere retningslinjer for kartleggingen. Basert på feltarbeid og gjennomgang av eksisterende dokumentasjon er det identifisert og beskrevet tolv naturtypelokaliteter og fire prioriterte viltområder i skyte- og øvingsfeltet. Det er ikke registrert ferskvannslokaliteter som oppfyller kravene i håndboka. Seksten rødlistearter er registrert. Ved sammenveiingen er ett område vurdert som svært viktig (A), elleve som viktige (B) og to som lokalt viktige (C) for biologisk mangfold. Det er gitt forvaltningsråd for hvert enkelt område. Forvaltningsrådene må etterleves for å ivareta biologisk mangfold i de sammenveide områdene. Det er produsert analoge og digitale temakart for naturtyper, vilt, prioriterte viltområder og rødliste arter. Artskart for vilt og rødlistekart er unnsatt offentlighet, og er levert separat til oppdragsgiver. Basert på temakartene er det utarbeidet et sammenveid kart for biologisk mangfold (statuskart). Forvaltningsrådene er presentert både i rapporten og på statuskartet. Alle opplysninger om naturtyper, vilt og rødlistearter er lagt inn i databaseverktøyet Natur 2000. Digitale kartverk finnes i Forsvarets informasjonssystem for eiendom, bygg og anlegg (FIS/EBA) og FMGTs kart- og katalogtjenester (FIS/BASIS). Alle UTM-referanser i rapporten er gitt i kartdatum WGS84.

Publisert

Eier

Forsvarsbygg

Språk

norsk (bokmål)